5 Tabiat Buruk Dalam Kewangan

kewangan Jan 26, 2023

Kewangan adalah antara elemen penting untuk manusia memiliki hidup yang tenang. Kalau elemen kewangan ini tidak diuruskan dengan tabiat yang betul, maka bersedialah menghadapi masa depan yang merungsingkan jiwa dan akal.

 

Kalau anda tengok masalah kewangan pada hari ini seperti hutang keliling pinggang, rugi dalam pelaburan, muflis dan banyak lagi sebenarnya adalah berpunca dari tabiat buruk seseorang dalam mengurus kewangan.

 

Untuk mengelakkan hal ini terus terjadi, dalam artikel kali ini saya akan berkongsi tentang 5 tabiat buruk dalam kewangan supaya anda mengambil langkah awal untuk menjauhi tabiat buruk yang merosakkan masa depan kewangan anda.

 

Tabiat buruk #1 Tidak ada simpanan

Realiti hidup di bandar mahupun di luar bandar memang mencabar kewangan anda. Kerja di mana-mana pasti akan terasa sukarnya. Tapi jangan pula sampai tak buat simpanan langsung. Anda kena tahu, anda bekerja bukan untuk hidup sebulan dua. Kena peruntukkan sejumlah duit untuk menyara anda dan keluarga. Tak mungkin anda nak hidup dalam keadaan meminta dan meminjam duit orang lain. Sebab sudah tentu orang lain tidak akan menyenangi anda dengan sikap sebegitu.

 

Komitmen tinggi, hutang bertimbun dan banyak lagi tidak sepatutnya menjadi alasan untuk anda melepaskan diri dari membuat simpanan. Kena juga simpan walau sedikit. Itu lebih baik daripada tak buat langsung.

 

Tabiat buruk #2 Belanja tak ingat dunia

Bila tak ada duit, anda mungkin boleh duduk diam dan kawal diri dari berbelanja sakan. Tapi bila berduit, boleh jadi lupa cara nak behave. Nak beli perabot baru, pakaian berjenama, lepak di kafe fancy dan macam-macam lagi. Kalau cara macam ini, lama-kelamaan duit yang banyak pun boleh pokai.

 

Belanja tak ingat dunia ibarat anda tak mampu kawal diri hingga terlebih berbelanja daripada yang sepatutnya. Keperluan dan kehendak sama “naik”. Tak sampai hujung bulan, duit dah habis awal. Kan lebih baik kalau anda pilih hidup lebih sederhana? Sudah tentu tabiat buruk berbelanja sakan ini tidak sebati dalam diri anda. Anda kena tahu, tabiat buruk yang selalu dilakukan berulang kali akan merugikan kewangan anda. 


Tabiat suka buat hutang adalah tabiat buruk dalam kewangan

Tabiat buruk #3 Suka berhutang dan buat hutang baru

Tak salah jika anda nak buat hutang. Tapi nak buat hutang pun kena berpada-pada. Jangan terjebak dengan hutang jahat. Kalau anda nak tahu, sikap suka berhutang ini adalah suatu ketagihan. Bila dah mula, akan ketagih nak berhutang lagi dan lagi. Habis satu hutang, buat hutang baru. Ibarat macam anda gali lubang, tutup lubang dan gali lubang baru. Sampai bila-bila takkan habis. Inilah tabiat buruk yang melarat dalam kalangan masyarakat sekarang. Selalu nampak hutang sebagai solusi kepada masalah kewangan. Akhirnya, bergelut dengan hutang sampai ke tua. Lebih teruk lagi, menanggung hutang sampai mati.

 

Anda nak hidup seperti ini?

 

Tabiat buruk #4 Melabur tanpa ilmu

Setiap pelaburan ada seninya yang tersendiri. Tak semua pelaburan adalah sama. Ada yang risiko rendah dan ada yang berisiko tinggi. Yang pasti, pelaburan tidak lari daripada yang namanya kerugian. Sebab itu penting ilmu sebelum melabur supaya anda dapat melindungi kewangan anda.

 

Melabur tanpa ilmu adalah tabiat buruk yang mesti dibuang jauh dari diri anda. Sebab tabiat ini akan mendorong anda untuk melabur dengan emosi hingga menyebabkan anda kehilangan modal. Lebih membahayakan bila mana anda tidak mempelbagaikan pelaburan dengan meletakkan ke semua duit simpanan anda 100% ke dalam satu instrumen semata. Risiko untuk kehilangan semua duit yang ada adalah sangat tinggi. Dari tabiat buruk ini anda dapat lihat yang kesannya sangat merugikan kewangan anda.

 

Tabiat buruk #5 Hanya pandang barang berjenama

Kenapa beli barang branded satu tabiat buruk?

 

Sebab biasanya ramai orang berebut mahukan barang berjenama hanya untuk menunjukkan status dan nilai diri. Ada juga yang mengukur populariti jenama dengan kualiti. Sedangkan ada produk yang masih mengutamakan kualiti walaupun jenama tidak popular sebaris jenama antarabangsa. Untuk segelintir yang mempunyai sindrom berbelanja barang berjenama setiap masa, eloklah tabiat ini dibetulkan semula. Sebab kebanyakan produk berjenama memang tinggi harganya. Kalau semedang nak yang berjenama, memang “kopak” lah poket anda! 

 

Kata orang, ukur baju di badan sendiri. Kalau muat dan berkemampuan, barulah tiada masalah. Tapi apa salahnya kalau hanya beli produk yang biasa-biasa walaupun berkemampuan? Duit lebihan yang ada anda boleh manfaatkan untuk menambah aset dan pelaburan. Tak gitu?

 

Sekarang, anda sudah tahu tabiat buruk yang menjadi barah dalam kewangan anda. 5 tabiat buruk yang saya kongsikan di atas mungkin tidak pernah anda lakukan buat masa sekarang. Tapi ilmu ini penting dan berguna untuk anda dan generasi akan datang. Ambil langkah berjaga-jaga dan saling memberi pesanan kepada orang lain tentang hal ini supaya sama-sama capai bebas kewangan. Semoga kita semua bebas dari belenggu kewangan yang berpunca dari tabiat buruk yang dicipta oleh diri sendiri.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.